Лист 18.07.2024 № 209 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи «HR ЛІГА» про прийняття або переведення працівника на іншу роботу.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи “HR ЛІГА” про прийняття або переведення працівника на іншу роботу.

              Держпраці у листі від 19.06.2024 р. № 2245/2/2.1-24а навела ключові моменти щодо укладання строкових трудових договорів при прийнятті або переведенні працівника на іншу роботу.

Укладання строкових трудових договорів

Роботодавець не має права примушувати працівника до укладення строкового трудового договору. Працівник має право відмовитися від укладення строкового трудового договору.

Відповідно до абзацу 2 частини другої статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Відповідно до ст. 23 КЗпП строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що відповідають їх кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення.

В умовах воєнного стану роботодавець має право укладати строкові трудові договори на період відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, а також з урахуванням характеру наступної роботи, умов її виконання, або інтересів працівника.

Переведення працівників з безстрокових трудових договорів на строкові

Законодавством про працю не передбачено можливості зміни безстрокового трудового договору на строковий.

Статтею 32 КЗпП передбачено, що переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених статтею 33 КЗпП та в інших випадках, передбачених законодавством.

У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 та ст. 103 КЗпП України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов.

За наявності змін в організації виробництва і праці, що тягнуть за собою скорочення штату або чисельності працівників, роботодавець може прийняти рішення щодо вивільнення працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України.

У разі виробничої або іншої необхідності працівник за його згодою може бути тимчасово переведений на іншу роботу (за іншою професією, посадою) з наступним поверненням на свою постійну роботу. Запис про тимчасове переведення на іншу роботу до трудової книжки не вноситься.

Голова МК профспілки                                     Олександр ДЗЮБА

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*