Лист 16.05.2024 № 164 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію юриста Лілії Орел який порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам.

Головам ППО

               Міська організація профспілки працівників освіти і науки України     міста Кропивницького надає інформацію юриста Лілії Орел який порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам.

          Відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Оскільки допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогічним і науково-педагогічним працівникам відповідно до статті 57 Закону України “Про освіту” гарантовано державою, надання працівником заяви на її виплату не обов’язкове.

Керівник має видати два окремих накази: про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги на оздоровлення. Так як ці виплати мають різне соціальні призначення.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

У разі поділу щорічної відпустки на частини, працівник має визначитися, з якою частиною відпустки бажає отримати допомогу на оздоровлення.

Отже, керуючись вищевикладеним:

  1. Держава гарантує виплату допомоги освітянам на оздоровлення.
  2. Допомога виплачується у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).
  3. Допомога виплачується при наданні щорічної відпустки.
  4. Допомога не виплачується у разі грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.
  5. Надання працівником заяви на виплату допомоги не обов’язкове.
  6. Керівник має видати два окремих накази: про надання відпустки і про надання матеріальної допомоги.
  7. У разі поділу щорічної відпустки на частини, допомога виплачується при використанні будь-якої частини за бажанням педагогічного працівника.

Голова МК профспілки                                   Олександр ДЗЮБА

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*