Лист 18.07.2024 № 209 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи «HR ЛІГА» про прийняття або переведення працівника на іншу роботу.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи “HR ЛІГА” про прийняття або переведення працівника на іншу роботу.

Більш детально …

Лист 18.07.2024 № 208 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи «HR ЛІГА» про підстави для припинення надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи “HR ЛІГА” про підстави для припинення надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

              Пенсійний фонд України у листі від 08.07.2024 р. № 2800-030401-8/41361 надав роз’яснення щодо припинення надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Частиною першою статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) визначено, що право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи — громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини першої статті 22 Закону № 1105 страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (частина перша статті 23 Закону № 1105).

Відповідно до частини другої статті 15 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 частини першої цієї статті, виплачується уповноваженим органом управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Отже, частиною другою статті 15 Закону № 1105 визначена підстава, у зв’язку з якою припиняється надання допомоги по тимчасовій непрацездатності. Такою підставою є факт встановлення МСЕК застрахованій особі групи інвалідності.

Враховуючи викладене, у зазначеному випадку, застрахованій особі група інвалідності була встановлена 28.06.2024, що є датою закриття листка непрацездатності, за який допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, незважаючи на те, що особа не буде оформляти пенсію по інвалідності.

Голова МК профспілки                                   Олександр ДЗЮБА

Лист 18.07.2024 № 207 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи «ЮР ЛІГА» про опублікований закон щодо встановлення додаткових підстав для звільнення з ініціативи роботодавця.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи “ЮР ЛІГА” про опублікований закон щодо встановлення додаткових підстав для звільнення з ініціативи роботодавця.

             27 червня 2024 року в газеті «Голос України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» від 04.06.2024 р. № 3768-IX.

Закон набирає чинності 27.09.2024, крім пункту щодо приведення Кабміном у відповідність нормативно-правових актів, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Так, статтю 40 КЗпП «Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця» доповнено такими пунктами:

13) набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

14) невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 цього Кодексу.

Складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Голова МК профспілки                                Олександр ДЗЮБА

Лист 18.07.2024 № 206 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію Профспілки залізничників і транспортних будівельників України чи може роботодавець відмовити працівнику, який давно працює, у наданні відпустки повної тривалості, аргументуючи тим, що працівник не відпрацював у робочому році необхідну кількість часу.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію Профспілки залізничників і транспортних будівельників України чи може роботодавець відмовити працівнику, який давно працює, у наданні відпустки повної тривалості, аргументуючи тим, що працівник не відпрацював у робочому році необхідну кількість часу.

              Відповідно до Кодексу законів про працю і Закону «Про відпустки» відпустка пропорційно відпрацьованому часу надається працівнику лише тоді, коли він працює на підприємстві менше шести місяців.

Через пів року безперервної роботи на підприємстві працівник отримує право на відпустку повної тривалості. Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації і доводяться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Водночас у період дії воєнного стану роботодавець може обмежити надання працівнику щорічної основної відпустки тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік, а також відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» суттєво звужує права працівників, особливо — критичної інфраструктури. Тож додаткові необґрунтовані обмеження неприпустимі.

Голова МК профспілки                                       Олександр ДЗЮБА

Лист 18.07.2024 № 205 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію ГО “Смарт освіта” в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», юриста ГО “БАТЬКИ SOS” про робочу взаємодію директорів та вчителів.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію ГО “Смарт освіта” в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», юриста ГО “БАТЬКИ SOS” про робочу взаємодію директорів та вчителів.

  1. Особа працювала вчителем. За результатами конкурсу була призначена на посаду директора школи за строковим трудовим договором (контрактом). Її звільняють, як директора. Чи залишається вона вчителем?

У цьому випадку трудові відносини особи із закладом освіти базуються на строковому трудовому договорі. Із закінченням договору закінчуються і трудові відносини особи із цим закладом освіти: “У разі, якщо строковим трудовим договором не визначено умов його поновлення, такий трудовий договір вважається припиненим у визначений у договорі строк або після завершення виконання робіт” (абзац 3 статті 496 Кодексу Законів про працю України).

Особа може продовжити працювати в цьому закладі освіти після укладання нового трудового договору, де буде вказана нова посада, обов’язки та умови роботи.\

  1. Чи може директор під час воєнного стану й дистанційної роботи закладу освіти перебувати за кордоном?
  2. Я директор школи, яка працює дистанційно. Мешкаю на кордоні з країною-агресоркою у 20-кілометровій зоні. Чи обов’язково працювати й перебувати в закладі освіти директору та заступникам? Чи можна працювати за гнучким графіком? Хто має дати дозвіл на таку організацію робочого часу? Чи правомірні дії керівника відділу освіти відмовляти в переході на дистанційну роботу?

Згідно із законодавством, дистанційна робота – це “форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, у будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій“. Про це йдеться в статті 602 Кодексу Законів про працю України.

Законодавство не містить чіткого переліку посад і робіт, які можна виконувати дистанційно. Тобто роботодавець у кожному конкретному випадку оцінює таку можливість окремо.

Зауважимо, що перехід на дистанційну форму навчання не означає, що працівники закладу освіти автоматично теж переходять на дистанційну форму роботи. Для педагогів та адміністрації закладу мають бути оформлені накази про запровадження дистанційного формату роботи на певний термін.

Так чи так, але рішення про переведення працівника на дистанційну форму роботи ухвалює роботодавець: “… у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі…” (частина 11 статті 602 Кодексу Законів про працю України).

З початком повномасштабної війни Закон України “Про освіту” був доповнений статтею про державні гарантії здобувачам освіти та працівникам системи освіти. Зокрема, тим, хто був вимушений змінити місце проживання, держава гарантує:

  “організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

  збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;…” (частина 1 статті 571 Закону України “Про освіту”).

Водночас жоден нормативний акт не містить обмежень або заборон щодо вибору місця перебування працівником закладу освіти під час дистанційної роботи – хоч в Україні, хоч за межами держави.

Втім, роботодавець може відмовити працівнику в переході на дистанційну форму роботи, або вимагати повернення для фізичної присутності на роботі, якщо для повноцінного виконання посадових обов’язків необхідна особиста присутність на робочому місці.

Зазначимо, що на третьому році повномасштабної війни змінилося і ставлення суду в трудових спорах, пов’язаних із відсутністю працівника на робочому місці. На початку повномасштабної збройної агресії росії оголошення воєнного стану було достатньою причиною для відсутності на робочому місці. Нині суди вимагають більш вагомого обґрунтування реальної небезпеки життю і здоров’ю працівника.

  1. Роз’ясніть порядок ознайомлення педагогічних працівників із наказами. Вчитель може ознайомлюватися з наказом, який стосується лише безпосередньо його? Якщо в цьому наказі є згадка про інших працівників школи, то вчитель уже не має права ознайомлюватися з ним?

Законодавство зобов’язує працедавців ознайомлювати працівників із великою кількістю документів, перелічених у частині 1 статті 29 Кодексу Законів про працю України.

Втім, лише під документами, які стосуються кадрових питань, законодавство вимагає підпису працівника, який згадується в документі: “З розпорядчим документом із кадрових питань (особового складу) обов’язково ознайомлюють згаданих у ньому осіб, які на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку проставляють свої підписи із зазначенням дати ознайомлення” (пункт 11 глави 10 розділу II Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях).

Щодо решти наказів – з ними можуть ознайомити усно повністю, або з витягом із наказу в частині, де йдеться виключно про одного працівника, який там згаданий.

  1. Чи повинні вчителі на період відпустки повертати шкільні ноутбуки з якими вони працювали/працюють?

Із запровадженням дистанційної форми навчання законодавці передбачили можливість надання технічних засобів педагогам: “З метою забезпечення умов праці, необхідних для організації дистанційного навчання, відповідно до умов трудового договору або за рішенням засновника може здійснюватися надання педагогічним працівникам персональних комп’ютерів (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку) у тимчасове користування” (абзац 5 пункту 12 розділу І Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти).

Робочий час вчителя – це не лише проведення уроків: “Робочий час педагогічного працівника включає час, необхідний для виконання ним навчальної, виховної, методичної, організаційної роботи та іншої педагогічної діяльності, передбаченої трудовим договором та/або посадовою інструкцією” (ч. 1 ст. 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

Втім, період відпустки не передбачає виконання жодних посадових обов’язків, тож потреби в технічних засобах немає. Тому вимога повернути технічні засоби на час відпустки цілком законна, якщо інше не передбачено внутрішніми документами (наприклад, договором про безоплатне тимчасове користування майном чи трудовим договором).

  1. Якщо при школі немає бухгалтерії, а виплати здійснює централізована бухгалтерія відділу освіти, яка підпорядкована у своїй діяльності виключно начальнику відділу освіти, то як директору школи правильно формулювати текст наказу, наприклад, про надання надбавки, якщо він не може наказати бухгалтерії?

З ухваленням Закону України “Про повну загальну середню освіту” заклади освіти отримали академічну, кадрову та фінансову автономію. Тобто керівник закладу освіти приймає на роботу працівників та звільняє їх, ухвалює рішення про додаткові виплати тощо.

Закон зобов’язує керівника закладу освіти “організовувати фінансово-господарську діяльність закладу загальної середньої освіти в межах затвердженого кошторису;…

організовувати документообіг, бухгалтерський облік та звітність відповідно до законодавства” (абзаци 6, 26 частини 4 статті 38 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

Фінансова автономія передбачає самостійне здійснення витрат у межах затверджених кошторисами обсягів, зокрема, на “оплату праці працівників, встановлення доплат, надбавок, винагороди, виплату матеріальної допомоги та допомоги на оздоровлення, преміювання, інших видів стимулювання та відзначення працівників” (абзац 4 частини 1 статті 59 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

Тобто керівник закладу освіти має право встановлювати своїм працівникам надбавки, передбачені нормативними актами, оформлювати ці рішення наказами за типовою формою.

Голова МК профспілки                                 Олександр ДЗЮБА

Більш детально …

Лист 16.07.2024 № 204 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію юриста Лілії Орел хто і як здійснює розподіл освітньої субвенції для забезпечення оплати праці педагогам

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію юриста Лілії Орел хто і як здійснює розподіл освітньої субвенції для забезпечення оплати праці педагогам.

Керуючись Листом МОН №1/9930-24 від 05.06.2024 року  місцеві ради самостійно здійснюють розподіл освітньої субвенції між відповідними закладами та установами освіти для забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам. Місцеві ради не зобов’язані застосовувати Формулу для розподілу обсягу освітньої субвенції між закладами освіти та можуть здійснювати перерозподіл субвенції, що обрахована за окремими складовими Формули.

Отже, керуючись вищевикладеним:

Місцеві ради самостійно здійснюють розподіл субвенції на оплату праці педагогічним працівникам.

Голова МК профспілки                                      Олександр ДЗЮБА

Лист 16.07.2024 № 203 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію про заяву ФПУ щодо мораторію Уряду на підвищення основних державних соцгарантій.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію про заяву ФПУ щодо мораторію Уряду на підвищення основних державних соцгарантій.

Більш детально …

Лист 16.07.2024 № 202 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи «ЛІГА:ЗАКОН» про доплату за заміну тимчасово відсутніх вчителів.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію інтернет платформи “ЛІГА:ЗАКОН” про доплату за заміну тимчасово відсутніх вчителів.

              Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. На цьому наголосили спеціалісти МОН в листі від 02.05.2024 р. № 1/7687-24.

Посадовці відзначили, що постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 передбачено встановлення працівникам доплати у розмірі до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки):

  • за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників;
  • за суміщення професій (посад);
  • за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

Зазначені види доплат не встановлюються керівникам закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам.

Керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право встановлювати працівникам цих установ, закладів та організацій конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах доходів і видатків.

Окремого порядку встановлення педагогічному працівнику доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника немає.

Голова МК профспілки                                  Олександр ДЗЮБА

Лист 16.07.2024 № 201 Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію Управління Держпраці щодо додаткової відпустки для постраждалих учасників Революції Гідності.

Головам ППО

Міська організація профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького надає інформацію Управління Держпраці щодо додаткової відпустки для постраждалих учасників Революції Гідності.

              Відповідно статті 162 Закону України «Про відпустки» додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік надається:

  • учасникам бойових дій;
  • постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років», із числа тих, хто зазнав позбавлення або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Голова МК профспілки                                          Олександр ДЗЮБА

Більш детально …